Hur man spelar Blackjack

 

Blackjack eller 21, spelas med 1-8 standard 52-korts kortlekar. Kort mellan 2-10 har samma värde som kortet avser. Alla klädda kort har värdet 10. Ess har antigen 1 eller 11. Målet med spelet är att komma så nära 21 som möjligt utan att komma över(bust). Den bästa möjliga handen är ett Ess och ett kort värt 10, en sk ”Blackjack”. En vinnande blackjack ger 1.5 ggr insatsen. Så om du satsat 1$ vinner du 1.5$, satsar 2$ vinner du 3$ osv. Om både dealern och spelaren har blackjack blir det lika(push) och satsad summa betalas tillbaka. Alla andra vinnande händer ger 1 ggr insatsen. Spelaren vinner om han har närmare 21 än dealern utan att gå över 21. Får någon över 21 så förlorar man automatiskt. Samma värde på handen ger oavgjort och satsningen återlämnas..

Spelet börjar med att varje spelare placerar en viss satsning som bordet tillåter(olika gränser för olika bord). Dealern ger varje spelare och sig själv två kort. spelarnas kort delas ut öppna medans dealerns delas ett öppet kort och ett upp och ner. Ifall dealern har ett Ess eller 10-kort på hans öppna kort så kommer han att kontrollera ifall han har blackjack. Om fallet är så förlorar spelarna sina satsningar förutom dem som fått blackjack själv. Vilket resulterar i att det blir oavgjort. När dealern visar ett Ess som öppet kort har spelaren valmöjligheten att ta försäkring(insurance). Detta är ett sidobet ifall dealern har blackjack eller inte. Satsningen som till storleken är halva ordinarie satsning vinner 2 till 1. om dealern inte har blackjack förloras försäkringen och spelet fortsätter som innan. Att ta försäkring är inget att rekommendera eftersom casinots övertag är cirka 7 %.
När dealern inte har blackjack så fortsätter spelet med att varje spelare från dealerns vänstra sida i turordning får:

Stanna(Stand): Om spelaren är nöjd med sin hand så kan han stanna
Hit: En spelare kan begära så många kort han vill till dess att han stannar(stand) eller går över 21(bust).
Dubbling(Double Down): Om en spelare tror att han bara behöver ett kort till så kan han dubbla genom att satsa lika mycket som han redan har satsat i den handen. Spelaren blir sedan tilldelad bara ett kort. Efter det kan spelaren inte ta fler kort. Detta val finns endast tillgängligt efter dom två första korten och ibland när dom första två korten blivit splittade.

Split: Om en spelares två kort har samma värde kan han välja att splitta korten I två nya hander. Spelaren måste göra en ny lika stor satsning till den 2:a handen. Dubbling efter att man splittat handen är oftast inte tillåtet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *