How2Play 5 Card Stud

Fem-korts stöt är den tidigaste formen av kort spelet, stud poker, med ursprung under amerikanska inbördeskriget, men mindre vanligt spelas idag än många andra mer populära pokerspel – framgår av dess frånvaro från WSOP. Det är fortfarande ett populärt spel i delar av världen, särskilt i Finland där en specifik variant av femkorts stöt kallas Sökö (även känd som kanadensiska stud eller skandinaviska stud) spelas. Det ordet sökö används också för att kontrollera i Finland (”jag kolla” = ”minä sökötän”). Frasen ‘ess i hålet’ är en referens till Five-Card Stud, eftersom en dold ace är mycket kraftfull i spelet och ger spelaren en dold fördel. Beskrivningen nedan förutsätter att du är bekant med det allmänna spel spelet poker, och med handvärden (både höga och låga variationer). Beskrivningen gör också inga antaganden om vilken satsningsstruktur som används.
Till skillnad från 7-card stud, five-card stud spelar mycket väl på no limit och pottlimit om fasta limit och spread limit-spel är fortfarande vanligare (med högre gränser i de senare satsningsrundorna). Det är vanligt att använda en liten ante och en bring-in. Beskrivning av spela Play börjar med varje spelare delas en kort ansikte ner, följt av en kort (börjar som vanligt med spelaren till vänster om givaren). Om spelade med en bring-in, spelaren med det lägsta-ranking uppkortet måste betala komma i, och satsningen fortsätter efter det. Om två spelare har lika rankas lågt kort, kan kostym ranking användas för att bryta slips. Om det finns ingen s.k. bring-in, sedan börjar den första satsningsrundan med spelaren visar det högst rankade uppkortet, som kan kontrollera.
I det här fallet bör kostym inte användas för att bryta band; om två spelare har den samma höga upcard, agerar den första i rotation medurs från dealern först. Efter första satsningsrundan är klar, är en annan uppåtvända kort ut till varje spelare (efter en bränna kort, med början på spelaren till vänster om givaren, som med alla efterföljande ronder). Nu börjar rundan med spelaren vars öppna kort göra den bästa pokerhanden (eftersom färre än fem ansikte upp, detta innebär inga stegar, färger, eller kort fullt hus). På denna och efterföljande satsningsrundor, spelaren att agera först kan checka eller satsa upp till spelets gräns. Den andra satsningsrundan är följt av en tredje uppvänt kort till varje spelare och en tredje satsningsrunda, återigen börjar med spelaren med den bästa poker handen visar (således den första spelaren att agera på varje runda kan ändras).
Ett fjärde uppåtvänt kort och fjärde satsningsrundan följs av en showdown, om det behövs (det brukar inte vara – de flesta erbjudanden av femkorts stöt slut tidigt när en spelare satsar och får inga samtal).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *